Waarom ondernemers zo leuk zijn

Lees meer

Elke ondernemer is verzekerd van zichzelf. Maar vraag hem of haar niet om uit te leggen waar dat precies door komt. Een leeuw vraagt zich ook niet af waarom hij de koning van de jungle is, dat is nu eenmaal gewoon zo. Maar omdat niet alle natuurwetten in steen gebeiteld zijn, leggen wij graag uit waarom het zo leuk is om een ondernemer te zijn en waar dat blakende zelfvertrouwen vandaan komt.

Vol vertrouwen
Een echte ondernemer heeft vertrouwen in zichzelf, in het eigen plan. ‘Rome is niet in één dag gebouwd’. De ondernemer ziet niet wat er is, maar wat er gaat komen. Die reis wordt met pieken en dalen afgelegd, maar de ondernemer houdt het doel voor ogen en vertrouwen in het bereiken daarvan. Daarnaast is er nog het vertrouwen in de collega’s. Een werknemer aannemen lijkt op het oog simpel, maar voor de ondernemer voelt het alsof hij zijn pasgeboren baby, op de rand van een flatgebouw, aan de handen van een onbekende toevertrouwt. Dat verklaart waarschijnlijk waarom ondernemers die eerste handdruk zo belangrijk vinden.

Against the odds
Als het gebouw staat en de eerste collega is toegevoegd aan het team, begint het sprookje pas. We zeggen sprookje, omdat ondernemers de hoofdpersoon in hun eigen succesverhaal zijn. Er zullen draken op de weg komen om te verslaan. Originele ideeën worden gekruist met twijfelachtige blikken. ‘Gaat dat wel lukken?’ of ‘Is er niet al zoiets?’, zijn vragen die ondernemers krijgen voor hun succesverhaal ook maar begint. Maar, zoals we hierboven bespraken, het vertrouwen in eigen kunnen is groter dan de angst om te falen. En als sprookjes ons iets leren, is dat je met vertrouwen dromen waar kunt maken.

Standvastig als een standbeeld
Apple CEO Steve Jobs, een boegbeeld voor ondernemers, stopte bij Apple in 1985. Na een conflict in de bestuurskamer met collega John Sculley, binnengehaald van Pepsi, besloot de oprichter van Apple het bedrijf te verlaten. Huh?! Nemen we die wegloper nu als voorbeeld van standvastigheid? Ja. Want Jobs bleef precies doen wat hij altijd deed: geniaal ondernemen. Hij richtte nog een computerbedrijf op, NeXT. Werd dat bedrijf net zo succesvol als Apple? Natuurlijk niet, maar daar deed Jobs het niet voor. Bij NeXT leerde hij de fijne kneepjes van het CEO-zijn.

Later kocht hij aandelen van het nog nauwelijks lopende Pixar Animation Studios, van George Lucas, de man achter Star Wars. Zijn ondernemersoog bleek scherper dan ooit. Het marktaandeel van Pixar explodeerde , Jobs verkocht NeXT voor 400 miljoen dollar aan – jawel – Apple en keerde uiteindelijk in 1996 terug bij het bedrijf in de belangrijkste functie, die van CEO. Jobs bleef, ondanks kritiek op zijn functioneren, dicht bij zijn waarden. Ook al moest hij zijn eigen bedrijf rigoreus verlaten om het te bewijzen aan zijn (ex)collega’s.

Relativeren kun je leren
Maar zie bovenstaand voorbeeld niet verkeerd. Dichtbij jezelf blijven betekent je kern koesteren en werk maken van de flexibele laag om je kern heen. Het is immers ook een natuurwet dat vastgeroeste ondernemers op een dag richting de vergetelheid afreizen. . Al in 2000 deden drie onderzoekers van universiteiten in Texas onderzoek naar wat de succesvolle factoren zijn van een sales-bedrijf en diens werknemers. Na een zorgvuldige analyse binnen de markt en interviews met talloze werknemers, kwam één duidelijke conclusie naar boven: ‘The ability to learn faster than your competitors may be the only sustainable competitive advantage’. Dus, verloochen jezelf niet als ondernemer, maar sta wel open om te leren van anderen en de snel draaiende wereld om je heen.

Humor helpt
Een belangrijke factor in dat flexibele, moderne ondernemen is humor. Een succesvolle ondernemer heeft niet alleen een gezonde dosis zelfspot – je moet immers eerst kunnen lachen om je fouten om ervan te leren – maar neemt ook zijn onderneming niet (altijd) zo onverdraaglijk serieus. Kijk naar Bol.com of Coolblue die letterlijk humor als verkoopwapen inzetten. Humor is een onderdeel van de menselijke identiteit. En klanten – wat over het algemeen ook mensen zijn – doen veel liever zaken met warme medemensen dan met ijskoude bedrijven.

Gastvrij en zorgenvrij
Als laatste is een succesvolle ondernemer niet alleen gastvrij, maar ook zorgenvrij. Met een oog voor kansen en vertrouwen ziet de ondernemer zijn of haar website als eerste visitekaartje, en daarmee als belangrijke zorgenpost. Daarom wil je dat je website en hosting helemaal op orde is. Bij DCG Cloud zorgen wij voor een vloeiende hosting met een waterdichte data-opslag. Zo is je website het visitekaartje waar geen krasje of scheurtje in te zien is, en is al je waardevolle informatie opgeslagen als goud in een kluis. Neem eens vrijblijvend contact op, dan kijken we samen hoe de beste hosting jouw bedrijf nóg een stap verder brengt.

Plan een afspraak met onze adviseurs

Mis onze nieuwsbrief niet!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

🤞 Mis onze tips niet!

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacybeleid

Waarom ondernemers zo leuk zijn

Onze missie is om iedereen de juiste diensten aan te kunnen bieden voor de beste prijs.

Wij bieden altijd de beste ondersteuning en doen dat elke dag. Dat is precies de reden om te kiezen voor DCG.

Hoe het werkt bij DCG

Bestellen

Je kunt de diensten eenvoudig via onze website bestellen.

Afrekenen

Na je bestelling kan je via onze online betaalmethodes afrekenen.

Activatie

Na je bestelling worden de diensten geactiveerd.

Beginnen

Je kunt de diensten na activatie beheren in Mijn DCG.