Waarom ondernemers niet stil moeten blijven over quiet quitters

Lees meer

Stel je voor: een van je beste werknemers klopt resoluut op je deur. Zelfverzekerder dan ooit. “Ik stop ermee.” Wat volgt is een relaas over wat er allemaal mis is met jouw bedrijf. Goede zaak, toch? Want van kritiek, hoe ongenuanceerd ook, kun je leren. En gepaste vervanging kost tijd en moeite, maar is meer waard dan een mismatch. Het kan zelfs nog erger: de betreffende werknemer blijft aan boord, nooit kwaad kloppend op de deur. Evenmin klopt zijn of haar hart voor de zaak nog. Het is een quiet quitter. Wat is dat precies, en hoe voorkom je het?

Wat zijn quiet quitters? 

Ironisch genoeg is een ‘stille stopper’ – op z’n Nederlands – niet iemand die ermee stopt. Deze persoon doet zelfs precies wat je van hem of haar vraagt. Niets meer, niets minder. Een stille stopper doet geen extra taken, is niet beschikbaar voor overuren of invalbeurten. Hij of zij komt nipt op tijd en vertrekt stipt wanneer de dienst eindigt. Grote kans dat er voor iedere taak die op het takenlijstje staat een diepe zucht geslaakt wordt. 

Is quiet quitting dan iets negatiefs, als een rotte appel die alles eromheen langzaam bederft? Psycholoog Thijs Launspach toont zich in zijn Algemeen Dagblad-colum begripvoller: ‘Je kunt het zien als een gebrek aan arbeidsethos, of aan een gezonde reactie op werk dat ons voortdurend overvraagt’, schrijft hij. Het altijd maar bereikbaar moeten zijn in een digitale maatschappij die dat toevallig makkelijk maakt, is ook niet de beste manier van werken. Desondanks is de expert kritisch: ‘Als je ongelukkig bent, misschien is het dan tijd om een andere baan te zoeken’. Maar goed, wat moet je als werkgever met de quiet quitter? 

Hoe voorkom je quiet quitters? 

Dump de taakomschrijving

Mensen die zich plichtmatig niet verder uitstrekken dan wat hun taakomschrijving biedt, willen dit waarschijnlijk helemaal niet. Protestmatig ‘ketenen’ zichzelf, omdat ze zich geketend voelen. Een werknemer wil ook zichzelf ontwikkelen, nieuwe dingen leren. Een werkgever die daarin investeert, laat zien dat diens persoonlijke groei belangrijk is. En wie geïnspireerd wordt, zal zich geïnspireerd gedragen. 

Erkenning wordt erkend

Werk is nou eenmaal onderdeel van het leven, maar daardoor neem je wel eens voor lief wat mensen voor je bedrijf betekenen. Geen erkenning voelen is een belangrijke reden om het werk te verlaten, of – in het geval van de quiet quitter – het zonder overtuiging te blijven doen. Volgens Franse onderzoekers zijn er drie pijlers voor erkenning: de juiste tools krijgen om goed te werken, geraadpleegd worden voordat er beslissingen worden genomen en uitgesproken waardering van het management.

Ga het gesprek aan

Het spreekwoord luidt: ‘mensen verlaten geen banen, maar managers’. Quiet quitting is waarschijnlijk geen mentale afstand nemen van de baan zelf, maar van degene waar hij of zij voor werkt. Wereldberoemd bedrijfspsycholoog ziet een trend bij werkgevers die met stoppende mensen te maken hebben: ze gaan het gesprek aan. “Bedrijven praten via ‘exit interviews’ om uit te vinden waarom mensen weggingen. Slechte timing als je het mij vraagt. Neem eens ‘stay interviews’ af. Waarom blijven mensen bij jouw bedrijf?” Tip: als het antwoord lijkt op ‘omdat ik geld moet verdienen’, is er misschien een quiet quitter in wording. Werk aan de winkel dus. 

Mensen willen thuis werken

Alles wat een quiet quitter wil, is zich thuis voelen. Thuis; waar je dingen doet die moeten, dingen die je zelf graag wil en af en toe wat liefde ontvangt voor wat je doet. Voor DCG Cloud begint een veilig thuis bij ijzersterke hosting, die als een thuishaven dient voor jouw bedrijf. Daarbij kost veilige hosting en cloudopslag tijd, die jij liever in je werknemers steekt. Neem eens contact op voor zorgeloze hosting en ga zelf de connectie aan met jouw collega’s. Blijf niet quiet, maar laat je horen. 

Mis onze nieuwsbrief niet!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

🤞 Mis onze tips niet!

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacybeleid

Waarom ondernemers niet stil moeten blijven over quiet quitters

Onze missie is om iedereen de juiste diensten aan te kunnen bieden voor de beste prijs.

Wij bieden altijd de beste ondersteuning en doen dat elke dag. Dat is precies de reden om te kiezen voor DCG.

Hoe het werkt bij DCG

Bestellen

Je kunt de diensten eenvoudig via onze website bestellen.

Afrekenen

Na je bestelling kan je via onze online betaalmethodes afrekenen.

Activatie

Na je bestelling worden de diensten geactiveerd.

Beginnen

Je kunt de diensten na activatie beheren in Mijn DCG.