Samenwerken 2.0: het kan anders

Lees meer

De ondernemer dankt zijn of haar succes aan sociale vaardigheiden. Hard werken gaat gepaard met netwerken en samenwerken. Maar wat als mensen in je omgeving niet zo sociaal zijn aangelegd? Haalt een introvert mens net zo veel voordeel uit elevator pitches, brainstorms en evaluaties? Waarschijnlijk niet, maar geen zorgen. Samenwerken kan ook anders, zodat iedereen binnen jouw bedrijf zich er prettig bij voelt, en je er dus het meeste uithaalt.

Samenwerken en alleen-zijn
In haar boek Quiet: The power of introverts in a world that can’t stop talking, pleit Susan Cain voor een herinrichting van onze maatschappij. We gaan er nog te veel van uit dat de mens een extravert is. Een uitgaand type die energie krijgt van contact met anderen, roept wat zich in het hoofd afspeelt en zich zoveel mogelijk binnen een kudde manoeuvreert. Geen slechte gedachten, de mens is eenmaal een sociaal dier. En het begrip ‘samenleving’ is wat ons onderscheid van andere soorten. Het is het fundament van onze intelligentie en evolutie: de mens doet dingen samen.

Die mentaliteit is doorgestroomd naar het bedrijfsleven. Ook niet vreemd. Brainstorms en groepsprojecten schreeuwen ‘productiviteit!’. Iedereen heeft inbreng, er worden doelen gesteld en feedback gegeven om tot de beste manier te komen. Immers, als iedereen hetzelfde doel nastreeft, waarom zou je dat dan allemaal in isolatie van elkaar doen? Dan werk je langs elkaar heen. Maar, vind Cain, introverte mensen floreren niet bij deze omgeving, die in de onderneming zo natuurlijk lijkt.

“Een introvert werkt juist het beste alleen. Dat betekent niet dat je geen contact hebt met anderen, maar de grootste resultaten bereiken zij in rust”, zegt de schrijfster. De introvert zit diep in gedachten, roept niet gelijk van alles en vermijd het liefst conflicten. In een brainstorm is de introvert vaak degene die stil is, zelfs overweldigd lijkt. Misschien tegen het eind van de meeting één kleine aanmerking heeft, die weldegelijk raak is. Als die überhaupt wordt gehoord. “Vaak associëren we stilheid met onzekerheid en gebrek aan bekwaamheid, terwijl we luidruchtigheid koppelen aan leiderschap, zelfvertrouwen en kennis. Vaak onterecht”, zegt Cain, die daarom een betere werkomgeving vraagt voor de introvert.

De oogst van de kantoortuin
In een tijd van kantoortuinen is het belangrijk om alleen-zijn te optimaliseren. Vooral mensen die dit goed kunnen gebruiken. Een onderzoeker vond uit dat een introvert meer fouten maakt bij bepaalde niveaus van achtergrondgeluid. Cain vergelijkt de introvert met de genius die zich opsluit in zijn kamer en pas naar buiten komt als hij ‘Eureka’ kan roepen. Ze hebben bijzondere kwaliteiten, maar die komen er niet uit in een extraverte zakenwereld. Met deze tips haal jij ook alles uit de introverten binnen jouw bedrijf:

Met wie heb je te maken?
Een introvert spreekt zich niet zomaar uit. Misschien denk je dat alles prima gaat, omdat je er niks over hoort. Vraag eens naar welke manier van werken mensen het prettigst vinden, of ze zichzelf als introvert of extravert beschouwen, of nog beter: laat het ze opschrijven. De mensen die liever schrijven dan praten, zijn waarschijnlijk introvert.

Niet lullen, maar… schrijven?
Begin een brainstorm of een vergadering eens niet met: ‘Wie wil er wat zeggen?’, maar pak pennen en papier en laat mensen hun ideeën opschrijven. Vervolgens mogen eerst de introverten hun ideeën voorlezen. Waarom? De extravert had ze al lang geroepen bij een traditionele opening en zullen dit ook nog doen nadat ze anderen hebben aangehoord. De introvert laat zich gauw beïnvloeden door wat anderen zeggen en vermijden conflicten. De puurste opmerkingen krijg je dus als zij het eerst hun geschreven woorden voorlezen.

Mix alleen en samen
Heb je een kantoortuin? Zorg dan ook voor enkele ruimtes waar mensen zichzelf kunnen afzonderen. Of werk eens een uurtje zonder de radio aan. Brainstorms en vergaderingen hebben altijd nut, en ook introverten kunnen daaraan bijdragen. Maar, wil je alles uit ze halen, geef ze dan ook hun alone time.

Andere vormen van teambuilding
Met z’n allen kajakken, of een spirituele brainstorm? Introverten worden al zenuwachtig bij de gedachten. Misschien kun je iedereen een vakinhoudelijk boek laten lezen, en daar dan over vergaderen. Dan mix je alleen en samen, én doe je ook iets waar introverten zich prettig bij voelen.

Creëer een veilige omgeving
Wijlen Johan Cruyff zei ooit: “leiderschap is niet zeggen wat mensen moeten doen, maar het maximale halen uit mensen die (bepaalde) kwaliteiten hebben”. Als ondernemer wil jij een veilige omgeving creëren waarin mensen hun werk doen. Zo’n omgeving begint altijd met veilig hosting en cloudopslag. Of je nou met z’n allen (online) vergadert, of documenten deelt via de cloud, DCG Cloud zorgt voor de optimale basis die het beste haalt uit jouw bedrijf. Dan kun jij brainstormen over hoe je het beste haalt uit jouw mensen! Boek hier een gratis demogesprek en maak van je werkomgeving een veilige plek.

Mis onze nieuwsbrief niet!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

🤞 Mis onze tips niet!

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacybeleid

Samenwerken 2.0: het kan anders

Onze missie is om iedereen de juiste diensten aan te kunnen bieden voor de beste prijs.

Wij bieden altijd de beste ondersteuning en doen dat elke dag. Dat is precies de reden om te kiezen voor DCG.

Hoe het werkt bij DCG

Bestellen

Je kunt de diensten eenvoudig via onze website bestellen.

Afrekenen

Na je bestelling kan je via onze online betaalmethodes afrekenen.

Activatie

Na je bestelling worden de diensten geactiveerd.

Beginnen

Je kunt de diensten na activatie beheren in Mijn DCG.