Ondernemers, pas goed op je fiets! Hackers proberen ‘m te stelen

Lees meer

Over het jaar 2021 werden er maar liefst 735.000 fietsen gestolen. “Schokkende cijfers”, noemde Guus Wesselink, voorzitter van Stichting Aanpak Fietsen- en E-bikediefstal het aantal. Het makkelijkste preventiemiddel is je fiets goed vergrendelen, maar hier wordt te vaak nog makkelijk over gedacht. En misschien denk je: ach, het is maar een fiets. Maar wat als dit over je bedrijf gaat? Want ook voor cybercriminaliteit nemen de cijfers toe: van 29 procent naar 45 procent van de bedrijven. En goed vergrendelen? Dat doen de meeste ondernemers nog niet. Of jij genoeg doet? Check deze checklist. 

Georganiseerde misdaad

Waarom het aantal fietsendiefstallen zo hoog is? Wesselink legt uit tegenover Wij Nederland: “We hebben het al lang niet meer over gelegenheidsdieven, maar over professionele bendes die met busjes op pad gaan.” De fietsendiefstal is dus geprofessionaliseerd. Daarnaast viel op dat slechts vijftien procent van de diefstallen om een dure elektrische fiets ging, vooral de kleintjes zijn dus slachtoffer. Tot slot meldde WNL in haar podcast Het Onderzoeksbureau dat de politie fietsendiefstal als nagenoeg niet te bestrijden ziet. Er wordt dus weinig over opgetreden. Deze kenmerken kun je ook vertalen naar cybercriminaliteit.

De tijd van puberale hackertjes is al lang voorbij. Online criminaliteit is een serieuze zaak geworden, waar professionele organisaties achter zitten. Zij ontwikkelen zich even snel als de technologie. Ook zijn niet meer alleen de grote vissen in gevaar. Criminelen azen evenwel op kleine bedrijven. Zelfs van de ZZP’ers heeft liefst 32% ervaring met cyberaanvallen in 2022. En de politie? Cybercriminaliteit is nog steeds een abstract begrip, waar veel gemeentelijke tech-afdelingen niet tegen bestand zijn. Het is niet dat ze niet willen, maar ‘kunnen’ is het sleutelwoord bij deze razendsnel ontwikkelende misdaadvorm. 

En als je weinig hulp kan verwachten, is het zaak dat je jezelf goed wapend. De Kamer van Koophandel stelde een checklist samen om cybercriminaliteit tegen te gaan. 

1.     Gebruik veilige wachtwoorden en/of een wachtwoordmanager. 

Een veranderend wachtwoord is een veilig wachtwoord. Heb je vermoedens van hackers, of gewoon al een tijd hetzelfde wachtwoord voor bedrijfsaccounts- en systemen? Gooi ze weer eens in de alfabetmixer. Tip: was er een personele wisseling van de wacht? Verander je wachtwoorden. 

2.     Gebruik een veilige internetverbinding.

Met virusscanners kun je de internetverbinding op het werk beschermen. Maar raadt ook je werknemers aan om niet op openbare plekken (zoals in de Starbucks of in de trein) hun werksystemen- en wachtwoorden te gebruiken.

3.     Wees alert op phishing-mails en -telefoontjes. 

Deze mailtjes worden steeds sluwer. De nieuwste trend is PostNL, DHL of andere bezorgservices die jouw gegevens nodig hebben om pakketjes te leveren. Vooral bij bedrijven die per dag velen leveringen doen/krijgen kan zo’n mailtje wel eens te snel behandeld worden als legitiem.

4.     Voer software-updates uit.

Je bent net lekker aan het werk, vraagt het systeem om een update. Eigenlijk komt dat verzoek nooit echt uit, dus je stelt het steeds weer uit naar morgen. Tip: doe de update toch maar. Systemen worden onder meer continu ontwikkeld om ze minder kwetsbaar te maken voor cybercriminaliteit. Wat constant beweegt, is nu eenmaal moeilijker te pakken. 

5.     Deel gevoelige gegevens versleuteld. 

Diensten als WhatsApp en Telegram bieden al versleutelde chatberichten. Kijk ook goed of je mailprogramma hiertegen beschermd is. Gaat het om interne informatie, denk dan eens na over ouderwetse briefjes naar je collega. Offline informatie kan niet gehackt worden. 

6.     Pas waar mogelijk tweestapsverificatie toe.

Bij tweestapsverificatie is een wachtwoord niet genoeg. Het systeem vraagt hierna om een code in te voeren die via sms, e-mail of een andere manier wordt verstuurd naar een geregistreerde ontvanger. Veel diensten bieden dit uit zichzelf aan. Zo niet, ga dan op zoek naar de instelling. 

7.     Gebruik antivirussoftware.

Af en toe vervelend, die scans en opschoningen. Maar niemand is er ooit slechter van geworden. Ga ook niet op zoek naar ‘gratis virusscans’, uiteindelijk zul je daar een hogere prijs voor betalen: schijnveiligheid.

8.     Maak back-ups en test deze. 

In het ergste geval van hackers, leggen ze je systeem plat of trekken ze het leeg. Anderzijds gooi je misschien zelf alles eruit wanneer je inbrekers vermoed. Als er niets is, valt er niets te stelen. Maak daarvoor voldoende back-ups en probeer uit of deze het naar behoren doen (voor het noodslot toeslaat en je erachter komt dat er in de back-ups iets niet goed is gegaan). 

9.     Kies kritisch welke software je downloadt.

De online markt is lastig te peilen. Voor ieder klusje bestaat wel een snufje dat je kunt downloaden. Handig, maar ook gevaarlijk. Lees altijd goed de voorwaarden en recensies, en vraag waar het kan bij andere bedrijven naar ervaringen met dit programma. 

10.  Kom je er zelf niet uit? Vraag hulp aan een expert.

Zoals gezegd is het cyberdomein iets dat zich continu ontwikkelt. Het is niet vreemd om verdwaald te raken in de mogelijkheden en dreigingen. Schroom dan ook niet om je bij de hand te laten nemen door een expert. Zie het als een fiets. Waar het vroeger voldoende was om de sleutel in het slot om te draaien, zijn er nu stalen kettingen en gps-trackers nodig om diefstal tegen te gaan. DCG zorgt ervoor dat jouw fiets (je bedrijf) op en top op slot staat met de veiligste cloudopslag en hosting. Neem eens contact op, en zet je fiets op slot.

Mis onze nieuwsbrief niet!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

🤞 Mis onze tips niet!

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacybeleid

Ondernemers, pas goed op je fiets! Hackers proberen ‘m te stelen

Onze missie is om iedereen de juiste diensten aan te kunnen bieden voor de beste prijs.

Wij bieden altijd de beste ondersteuning en doen dat elke dag. Dat is precies de reden om te kiezen voor DCG.

Hoe het werkt bij DCG

Bestellen

Je kunt de diensten eenvoudig via onze website bestellen.

Afrekenen

Na je bestelling kan je via onze online betaalmethodes afrekenen.

Activatie

Na je bestelling worden de diensten geactiveerd.

Beginnen

Je kunt de diensten na activatie beheren in Mijn DCG.