Kies het beste team: doe het als de Navy SEALs

Lees meer

Als ondernemer wil je het beste team om de taken voor elkaar te krijgen. Aan jou om dat team samen te stellen, maar hoe doe je dat? Op welke eigenschappen let je het meest? Laat je vooral niet verblinden door kwaliteit, want dat kan tegen je werken. Als dat tegenstrijdig klinkt, dan kun je misschien wat leren één van de meest prestigieuze teams ter wereld: De Navy SEALs. Een sollicitatie naar op en top getrainde soldaat in dit selecte eigenschap gaat wat verder dan de vraag: ‘Wat zie je zelf als je grootste zwakte?’ en ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar?’. Waar ze dan wel op letten? Dat vertellen wij je.

De ‘Vertrouwen-Prestatie-Matrix’
De SEALs zijn een speciale legereenheid die zee, lucht en land (SEa, Air, Land) bestrijken voor de moeilijkste missies. leden moeten behoren tot de crème de lá crème van strijders wereldwijd. Mentaal en fysiek worden peak performances gevraagd. Maar toch is ‘Performance’ niet de belangrijkste maatstaf in hun selectieprocedure. Ze hechten meer waarde aan hoe betrouwbaar je bent, wat wordt weergeven in de Performance-Thrust-Matrix, in het filmpje uitgelegd door Simon Sinek, een motiverend spreker op bedrijfsgebied.

In de matrix ligt Vertrouwen op de ene as, Prestatie op de andere. De ideale werknemer is iemand van hoog vertrouwen en hoge prestatie. Maar die zijn zeldzaam. De Navy SEALs, zegt Sinek, ‘de hoogst presterende organisatie op aarde, heeft liever een persoon die middelmatig, of zelfs laag, in Prestatie is, maar zo hoog mogelijk in Vertrouwen. Degene die hoog presteert en laag op vertrouwen scoort, is een toxische leider of teamlid. Ze zijn ook makkelijk te vinden in ieder bedrijf. Vraag in ieder willekeurig team: ‘Who is the asshole?’ en iedereen wijst naar dezelfde persoon! En vraag in ieder willekeurig team wie de meeste betrouwbare persoon is, die altijd je rug heeft en niemand laat vallen als het er echt om gaat, dan wijzen ze ook naar één persoon. Het is nooit of zelden je beste performer, maar je kunt diegene maar beter in je team houden!’. Maar, wat is dan het probleem dat Sinek hier schetst?

‘In de zakenwereld, is er sprake van een kromme statistiek’, zegt de spreker. ‘We hebben namelijk talloze maatstaven om iemands Prestatie te meten, maar bijna geen maatstaven om iemands Vertrouwen te meten. Dus, we belonen, promoten, ‘bonussen’ de toxiciteit in onze bedrijven’. Op de korte termijn lijkt kiezen voor kwalitatieve prestatie de beste keuze, maar dat is dus niet het geval voor de lange termijn, weet Sinek: ‘Het vernietigt de organisatie van binnenuit’. Voor je begint aan je selectieprocedure, is het dus de vraag: wat meten mijn maatstaven: Prestatie, of Vertrouwen?

Met deze vragen draait jouw selectieprocedure om Vertrouwen

‘Wat zijn je persoonlijke normen en waarden?’
Natuurlijk zoek je iemand die geschikt is voor de baan, maar sluiten de normen en waarden van die persoon ook aan bij de cultuur van het bedrijf? Gedeelde normen en waarden zijn de basis voor een samenwerking die gebaseerd is op vertrouwen.

‘Ben je als leider van een groep dominant, meegaand of ondergeschikt aan die groep?’
Geeft iemand directe orders? Of gaan ze in overleg met het team om te kijken naar de beste oplossing? Of laat je je als leider gemakkelijk overrulen door die teamleden? Een dominante, extraverte leider klinkt volgens velen het beste, maar volgens de Vertrouwen-Performance-Matrix scoren die andere twee beter op het gebied van natuurlijk, duurzaam leiderschap.

‘Wat is jouw ideale positie in een team?’
Mensen die zichzelf als leider zien, zijn vaak hoge Performers. Ze hebben zelfvertrouwen door hun kwaliteiten. Een goede eigenschap, maar deze personen zijn vaker ook minder betrouwbaar en communicatief naar teamleden die niet hun zelfvertrouwen delen. De beste leiders voor het beste teamwork, zijn vaak juist bescheiden types die niet altijd hun gedachten op tafel gooien.

Selecteer op vertrouwen
Wil je het beste team, dan doe je er dus goed aan om te selecteren op vertrouwen. DCG Cloud wordt ook graag lid van je team. Wij zorgen dan ook voor de veiligste hosting en cloudopslag. We weten het, het klinkt té goed. Prestatie, én vertrouwen. Tja, wat dat betreft zijn we een unieke branche. Want in hosting en de opslag van jouw belangrijkste gegevens, gaan prestatie en vertrouwen nou eenmaal hand in hand. Op zoek naar de ultieme specialist voor de veiligheid van jouw website? Neem hier contact op en kijk wat wij voor jou kunnen doen.

Mis onze nieuwsbrief niet!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

🤞 Mis onze tips niet!

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacybeleid

Kies het beste team: doe het als de Navy SEALs

Onze missie is om iedereen de juiste diensten aan te kunnen bieden voor de beste prijs.

Wij bieden altijd de beste ondersteuning en doen dat elke dag. Dat is precies de reden om te kiezen voor DCG.

Hoe het werkt bij DCG

Bestellen

Je kunt de diensten eenvoudig via onze website bestellen.

Afrekenen

Na je bestelling kan je via onze online betaalmethodes afrekenen.

Activatie

Na je bestelling worden de diensten geactiveerd.

Beginnen

Je kunt de diensten na activatie beheren in Mijn DCG.