Met de uitspraak ‘ik denk, dus ik ben’, legde filosoof René Descartes het fundament voor het modern filosofisch denken. Als filosoof twijfelde Descartes overal aan, zelfs aan zijn eigen bestaan. Maar, dacht hij, ‘het feit dat ik twijfel, dat ik denk, bewijst dat ik besta’. Als ondernemer twijfel je soms ook aan alles en iedereen, inclusief je bestaansrecht als ondernemer. Daarom helpt het een filosofie te formuleren die jou altijd terugbrengt bij jezelf, ook als het even moeilijk is. “Je onderneemt, dus je bent.” Dit kun jij leren van de filosofen van vroeger die een zoektocht ondernamen naar de wijsheid van het leven.
Stellen als Pythagoras
Deze wiskundige wijsgeer kennen we van zijn gelijknamige stelling om de onbekende zijde van een driehoek te berekenen. En hij kan jou ook helpen met jouw persoonlijke ‘stelling’. Pythagoras hield van het getal drie, omdat het een begin, midden en eind heeft – dit geldt voor zowel de telling ‘één-twee-drie’ als een fysieke ‘3’. Denk in jouw filosofie ook eens aan een heilige driehoek. Welke drie waarden wil je vertegenwoordigen en zijn in één zin te vangen?
Heraclitus zijn heilige vuur
Een van de opvolgers van Pythagoras, Heraclitus, leefde in het jaar 470 v. Chr. en dacht vooral aan vuur. Hij zag vuur als de basis van alles, de oerstof. Net zoals jouw vurige passie de basis is; weet waarom je bent begonnen. Binnen een vlam zag Heraclitus veranderlijkheid en hij zei: “Panta rhei”, alles stroomt. Zo vormde hij de basis van een rationele blik op verandering, in plaats van een chaotische: het leven is een proces van opbouw en afbraak. Misschien maken veranderingen je onzeker, maar blijf je dicht bij je kern dan zal het leiden tot groei.
Socrates’ ziel
De vorige denkers werden ook wel ‘presocratisch’ genoemd: voor Socrates. Eén van de grootste filosofen aller tijden. Socrates zag de ziel als kern van alle waarheid. Alleen binnen jezelf liggen de antwoorden op je vragen, en die zoektocht duurt een leven lang. “Het niet-onderzochte leven is de moeite niet waard”, zei hij dan ook. Socrates stond bekend om zijn eindeloos doorvragen, totdat mensen huilend hun onwetendheid toegaven. “Ik weet alleen, dat ik niets weet”, luidde zijn lijfspreuk. Misschien weet jij het soms ook even niet, maar blijf vragen, communiceren en brainstormen met je omgeving. En laat je niet uit veld slaan als het antwoord uitblijft. Het antwoord is altijd ergens.
Plato’s paradijs
Plato (427 – 347 v. Chr.) was Socrates’ enige student die zijn meester oversteeg. De stichter van de eerste filosofische school schreef in zijn magnus opum ‘De Staat’ over een mytische grot. Een gevangene ziet daar alleen een muur met schaduwen, gecreëerd door vuur en mensen achter hem. Omkijken wil hij niet: het vuur is te fel en verblindt hem. Hij kijkt liever naar de schaduwen (zijn comfortzone). Als de gevangene gedwongen wordt om de zware klim uit de grot te wagen (Plato’s metafoor voor onderwijs), ziet hij de buitenwereld. Eerst vermijdt hij het felle licht en zoekt hij de schaduw op, maar uiteindelijk is hij in staat de zon te zien (de zon staat voor kennis en verlichting).
Een comfortzone is verleidelijk en behulpzaam, maar via zijn schaduw moet je uiteindelijk tot nieuwe inzichten (licht) komen om te groeien. Om je comfortzone te verlaten, moet je soms het vertrouwen hebben dat het goed achterblijft. DCG Cloud verzorgt de ideale hosting en cloudopslag voor de online omgeving van jouw onderneming. Met dat vertrouwen kun jij zorgeloos je grenzen verleggen, op zoek naar het licht. Neem hier contact met ons op en kijk hoe wij jouw thuisbasis versterken, waardoor jij op zoek kunt naar nieuwe inzichten.