Hét Japanse geheim: nooit stoppen met werken (en daarvan genieten)

Lees meer

Menig westerling telt de dagen af tot-ie met pensioen mag, zodat er nog kracht over is om niet slechts achter de geraniums te zitten. Op een Japans eiland worden geraniums en andere planten nog jarenlang verbouwd door bejaarden die de tijd niet lijken te voelen. Hun geheim luidt zelfs om nooit met pensioen te gaan, maar je zo lang mogelijk bezig te houden met je ikigai: jouw reden om ’s ochtends op te staan. Dit kun jij van hen leren…

Wat is Ikigai?
Het Japanse woord Ikigai: het eerste deel staat voor ‘leven’, het ander voor ‘de moeite waard’. Vrij vertaald is het je reden van bestaan, joie de vivre of zoals je Japanners het zelf invullen: het geluk altijd bezig te zijn. Jij als ondernemer, met liefde voor je werk, vraagt je vast af hoe deze mentaliteit je kan helpen om zo lang mogelijk alles uit je werk en je leven te halen. Ook op je oude dag.

De westerse wetenschap zoekt al jaren naar het medicijn voor de ‘ziekte’ die iedereen krijgt: ouderdom. Ontkomen doen we niet, op goed geluk vertragen we slechts. Op het Japanse, noordelijke eiland Okinawa hebben ze de wonderformule gevonden, namelijk: blijven werken! Het kent een van de hoogste eeuwelingen ter wereld: 24,55 per 100.000 inwoners. Negentigjarige zijn ‘jongkies’ en men viert hun honderdste verjaardag alsof ze net 21 geworden zijn. Saillant detail: Okinawa was na de Tweede Wereldoorlog één van de meest aangedane gebieden van Japan, waardoor de gemiddelde levensverwachting lager dan ooit was.

Ikigai: een tegenstelling van onze haastige leefstijl
Kijkt de Okinawaanse leefstijl in een lachspiegel, dan ziet het onze westerse mentaliteit. Totaal tegengesteld. Onze kapitalistische denkwijze gevuld met ideaalbeelden laat ons altijd neigen naar groter, beter en meer. Hier lijkt de aarde sneller te draaien, maar zonder te remmen is onze brandstof eerder op naarmate het einde van de rit nadert.

Het Amerikaans Instituut voor Stress onderzocht de degeneratie die ouderdom met zich meebrengt en kwam tot de conclusie dat stress de grootste factor is in gezondheidsproblemen. Stress die onlosmakelijk verbonden staat met onze leefstijl. De norm is het druk hebben. Tijd om stil te staan bij de gevolgen hebben we niet. Zelfs ontspannen is stressvol als je dit stuk leest terwijl je een mailtje beantwoordt en ondertussen je volgende vergadering vormgeeft. Maar, harde werker, er is hoop!

Japan staat bekend om hoge productiecijfers en lange werkdagen, wat aan de andere kant van de wereld de illusie wekt van een soort Wallstreet-achtige praktijken waar niemand ooit stilstaat. De Japanners op Okinawa daarentegen werken uiterst bekwaam, gericht op één taak tegelijk en op een aanvaardbaar tempo. Zij staan ook nooit stil, maar bewegen als een zomerbries onderweg naar hun volgende taak. De belangrijkste taken bewaren ze voor wanneer ze in hun ‘flow’ zitten. Hoe je die uiterst productieve ‘flow’ bereikt? Dat vertellen we je graag.

Zo kom en blijf jij in je flow
De Eilandbewoners kennen 7 voorwaarden om in die flow te geraken en te blijven:

Weten wat je moet doen
Ken je taak en wijk daar niet van af. Bepaal in een zo kort mogelijke formulering wat jouw einddoel moet zijn. Dat kan het doel van een vergadering zijn, het binnenhalen van een potentiële klant, een productie- of verkoopnorm. Noem maar op.
Weten hoe je het moet doen

Ken welke kwaliteiten en handelingen je nodig hebt om je doel te bereiken. Misschien is dat wel een wandeling om je hoofd eerst leeg te maken. Dat klinkt niet productief, maar dat is het wel wanneer deze wandeling je nieuwe energie en inspiratie geeft om je uiteindelijke doel te volbrengen. Ga voor jezelf na wat jij nodig hebt om in een flow te geraken.

Weten hoe goed je het goed kan
Erken je kennis en ervaring en besef dat je niet zomaar doet wat je doet. Genereer vertrouwen in je kunsten en werk taakgericht volgens de stappen die je geleerd hebt, of gewend bent.

Weten waar je heen moet (mits er navigatie aan te pas komt)
Dit kan een oppervlakkige locatie zijn – je moet naar kantoor, want daar werk je – maar ook een microlocatie: waar op kantoor kun je het fijnste brainstormen. Misschien is dit een andere plek dan waar je begint aan je grootste taak. Ken de plekken die jou inspiratie en energie geven.

Het moet een grote uitdaging voor je vormen, maar niet onhaalbaar
Presteer je onder je kunnen, dan zul je je snel vervelen. Ga je voor het onmogelijke, dan zul je ontmoedigd raken en stoppen. Vind de balans tussen boven je kunnen presteren en binnen de mogelijkheid van je eigen kennis en kwaliteit blijven. Zo stel je jezelf ook in staat om hulp te vragen van de expertise binnen jouw bedrijf, wanneer andermans kwaliteiten beter passen bij een bepaald deel van de taak.

En een grote kundigheid van je vereisen
Een combinatie van de vorige punten. Weet wat je moet doen, weet welke kwaliteiten daarvoor nodig zijn en zoek daar de uitdaging in. In plaats van het jezelf te makkelijk te maken of iets te proberen dat ver buiten je macht ligt.

Wees vrij van afleiding
Dit gaat even pijn doen, maar leg die telefoon weg. Notificaties, of alleen al de verwachting ervan, halen je uit je concentratie en daarmee uit je flow. Wat het meest afleidt en jou uit je flow haalt? Bezig zijn met randzaken die je taak niet volbrengen. DCG Cloud helpt je dan ook met de beste hosting en cloudopslag voor jouw bedrijf. Je daar druk om maken is een dooddoener voor je flow, terwijl het onze ikigai is. Zie het zo: Laat ons ‘flowen’, dan ‘flow’ jij ook. Een vloeiendere samenwerking kan bijna niet! Boek hier een gratis demo en laat je nooit meer afleiden van jouw ikigai.

Mis onze nieuwsbrief niet!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

🤞 Mis onze tips niet!

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacybeleid

Hét Japanse geheim: nooit stoppen met werken (en daarvan genieten)

Onze missie is om iedereen de juiste diensten aan te kunnen bieden voor de beste prijs.

Wij bieden altijd de beste ondersteuning en doen dat elke dag. Dat is precies de reden om te kiezen voor DCG.

Hoe het werkt bij DCG

Bestellen

Je kunt de diensten eenvoudig via onze website bestellen.

Afrekenen

Na je bestelling kan je via onze online betaalmethodes afrekenen.

Activatie

Na je bestelling worden de diensten geactiveerd.

Beginnen

Je kunt de diensten na activatie beheren in Mijn DCG.