Slapend rijk worden is er als ondernemer niet meer bij. Die wordt de laatste jaren zelfs wakker geschud door de opkomst van de woke-cultuur. Dat betekent dat je niet zomaar je gang kan gaan, zoals de vrijemarkteconomie in den beginne zo aantrekkelijk maakte. Je moet rekening houden met van alles en nog wat en het liefst met iedereen. Voor de één is het een vaag begrip van linkse propaganda, voor de ander dé manier om de wereld te redden. Is er een middenweg in ‘woke’ zijn hoe ga je er als ondernemer mee om?
Wat is de woke-cultuur?
Woke is afgeleid van het woord ‘wakker’ en de betekenis van deze beweging verweeft zich dan ook met dat woord. Het dagelijks leven sust mensen als het ware in slaap. Het gevolg: we vinden alles maar ‘normaal’, want dat is altijd zo geweest. Woke is de alarmerende wekker die de mens wakker schudt, zodat het bewust wordt van alles dat er in de wereld speelt. Economische ongelijkheid, discriminatie, inclusiviteit en het klimaat zijn termen die veelal in verband worden gebracht met deze beweging. Nooit slecht om over na te denken, maar woke dreigt uit de hand te lopen.
Woke heeft ook een extremistisch tintje. Mensen die niet woke-zijn worden beschrijvingen toegedicht als vrouwenhater, racist of de ergste van allemaal: witte supremist. Een witte, heteroseksuele man mag in die zin geen mening meer hebben, omdat hij zijn hele leven in een soort paradijs heeft geleefd. Zonder racisme of grensoverschrijdend gedrag. Je bent woke, of niet. Goed of fout. Daarmee brengt de beweging ook verdeeldheid tussen mensen, hetgeen waar de waarden van inclusiviteit juist niet voor staan. Voor of tegen, het heeft duidelijke impact op de manier waarop we denken over samenleven en -werken.
Welke invloed heeft de woke-cultuur op ondernemen?
Economische vrijheid hanteerde lang de wetten van de jungle. Je werkte hard, verdiende je strepen en denderde over iedereen heen die jouw weg naar boven in de weg stond. Zelfverzekerd, brutaal en hard moes je zijn om het te maken. Tegenwoordig is de klassieke kapitalist als een gewichtheffer op ballet. Je kunt wel de sterkste zijn, maar valt direct uit de toon. En brute kracht kan niet op tegen de macht van een groep: je wordt gecanceld. Denk aan Matthijs van Nieuwkerk, die een tiran bleek op de werkvloer. Goed om de top te bereiken, maar hedendaags mag dat niet meer ten koste gaan van anderen.
Hoe ben je als ondernemer klaar voor de toekomst, als woke zich door ontwikkelt?
Het kapitalistische tijdschrift Quote speelde met humor in op de woke-cultuur, door cynische tips te geven. Hang een regenboogvlag aan je kantoor en laat iedereen thuiswerken zonder menselijk contact, dan kan ook niemand gekwetst worden. Geef niemand meer kritiek, maar verontschuldig je: “Sorry dat ik geen omgeving heb gecreëerd waarin jij je werk goed kon doen!”. En neem vooral geen knappe werkneemsters aan, dan worden er ook geen grenzen overschreden. Alhoewel humor een belangrijke rol heeft op de werkvloer, hier nog wat tips die je écht woke-proof maken.
Verdiep je in soft skills
Het ontwikkelen van soft skills, bij jezelf en werknemers, heeft een revolutie ondergaan. Soft skills liggen in persoonlijke relaties, communicatie, luisteren en empathisch vermogen. Niet meer zwaaien en brullen, maar daadwerkelijk het gesprek met iemand aangaan. En ja, daarin is nog steeds ruimte voor eerlijke kritiek op iemands functioneren. Alleen niet zoals Matthijs van Nieuwkerk, door iemand met de grond gelijk te maken met gescheld en getier.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Laten we het positief houden: ook de woke-cultuur komt vanuit goede intenties. Inclusiviteit, het klimaat en economische ongelijkheid zijn thema’s waar ieder bedrijf zich in kan verdiepen. Onderschat daarin de kracht van je werknemers niet. Wat zijn hun standpunten en sluiten de waarden van het bedrijf hierop aan? Zo creëer je direct een saamhorig gevoel op de werkvloer, waarin mensen inspraak hebben en zich gehoord voelen.
Erken je rol in de samenleving
Denk je nog steeds dat bedrijven alleen maar de economie op peil houden? Wakker worden! De Edelman Trust Barometer, het instituut dat wereldwijd vertrouwen in instanties meet, wijst uit dat bedrijven het meeste vertrouwen genieten onder mensen. Meer dan het nieuws en de regering. Daarbij verwachten ze niet alleen dat commerciële partijen bepaald beleid voeren, maar zich ook actief uitspreken over maatschappelijke thema’s en hoe deze op te lossen. Bijvoorbeeld in een leuke blog.
Wees een warme deken
Of je je nu wakker geschud voelt of niet, het is meer dan ooit de verantwoordelijkheid van een bedrijf om een warme deken te zijn. De middenweg van woke is dat mensen zich veilig willen voelen. Veiligheid die je jouw bedrijf wilt geven, dus waarom niet de mensen die er werken? Met DCG Cloud is je hosting en cloudopslag in ieder geval verzekerd van de beste ondersteuning. Dan kunnen de mensen zorgeloos aan de slag met hun soft skills, om elkaar mooiste werkomgeving te bieden. Neem hier contact op voor meer informatie en bescherm je bedrijf tegen onveiligheid, binnen en buiten.