Goede ondernemers moeten op de Titanic varen

Lees meer

Heb jij de film Titanic gezien? De emotionele scène waar Jack (Leonardo Di Caprio) zijn geliefde Rose (Kate Winslet) op een stuk hout de verlossing tegemoet ziet drijven… en jij denkt: kan Jack niet meeliften? Steractrice Margot Robbie noemde het ‘de grootste controverse van moderne film’. Zo’n zelfde controverse leeft in de ondernemerswereld: bazen die afstand bewaren tussen zichzelf en hun werknemers. Bang dat zij slechts meeliften op zijn of haar succes, de verlossing tegemoet. Besteed jij genoeg aandacht aan jouw werknemers, of ben je gedoemd alleen te drijven? Lees snel verder.

Om te voorkomen dat jij in een leren fauteuil met whisky on the rocks uit het raam staart en fluistert: ‘Het is eenzaam aan de top’, is het vooral zaak om ruimte te maken en een open cultuur te creëren tussen jou en je werknemers. Zo’n cultuur wordt mede gecreëerd door woorden. Met een zakelijke vocabulaire als ‘baas’, werkgéver en -némer of supervisor heb je dus al snel de schijn tegen. Maar goed nieuws: jij gaat woorden in jouw voordeel gebruiken om een open, vertrouwde bedrijfscultuur te scheppen. Gewoon, door de juiste vragen te stellen.

Stel deze vragen aan je werknemers om passie en vertrouwen op te wekken:

‘Hoe wil jij jezelf verder ontwikkelen binnen dit bedrijf?’

De reden waarom Jack graag met Rose mee wilde drijven? Niet om zomaar mee te liften, maar omdat hij toekomstperspectief met haar zag. De mogelijkheid vooruit te kijken “drijft” mensen om met jou “in zee” te blijven gaan(Titanic-grapje). Krijgen werknemers onvoldoende feedback, acteren zij vooral op de achtergrond of is hun werk inmiddels zo routinematig als sokken aantrekken? Tijd om hun gedachten, die je niet achter je rug om wil hebben, aan te horen. Het liefst nadat hun werkgever er oprecht om vraagt.

‘Wat heb je nodig om voldoening te halen uit je werk?’

Deze vraag bevat twee sleutelkenmerken: voldoening en behoefte. Ieder mens wil deze principes vervullen in zijn of haar dagelijks leven en iedere werknemer vertrouwt een werkgever die bereid is hierbij te helpen. Welke frustraties zweven rond? Voelen zij waardering voor hun werk? Vraag wat jij kunt doen om dit te veranderen als het nodig is. Daarbij ga je na wat de persoonlijke waarden van die persoon zijn en hoe die aansluiten bij of bij kunnen dragen aan de waarden van het bedrijf.

‘Wat moeten we volgens jou helemaal anders doen?’

Nee, dit gaat niet om de ‘macht van het volk’ of je eigen expertise in twijfel trekken. Maar, beslis je alle volgende stappen met een elite-team specialisten, of vraag je het aan iedere weknemer? Zonder ieder aanmerking direct te implementeren leidt het delen van ideeën je naar nieuwe inzichten. Daarnaast geeft een gehoorde mening de werknemer een gevoel van zingeving: ‘ik ben hier met een reden’. Uiteindelijk geeft dat ze de kans om meer uit zichzelf te halen en een stapje extra te zetten voor het bedrijf.

DCG helpt bij het creëren van een veilige omgeving

Het gaat allemaal om een veilige omgeving creëren. Waar mensen zichzelf kunnen zijn, uitdagingen aan durven gaan en vooral aan de bel durven trekken als iets hen niet zint. Zonder bang te zijn voor consequenties. DCG helpt bij het creëren van een veilige werkplek door de veiligste hosting en cloudopslag te bieden. Veilig vaarwater voor jou en jouw bedrijf, waarna jij met dezelfde aandacht wat ruimte maakt voor je werknemers om mee te drijven en het schip boven water te houden.

Mis onze nieuwsbrief niet!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

🤞 Mis onze tips niet!

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacybeleid

Goede ondernemers moeten op de Titanic varen

Onze missie is om iedereen de juiste diensten aan te kunnen bieden voor de beste prijs.

Wij bieden altijd de beste ondersteuning en doen dat elke dag. Dat is precies de reden om te kiezen voor DCG.

Hoe het werkt bij DCG

Bestellen

Je kunt de diensten eenvoudig via onze website bestellen.

Afrekenen

Na je bestelling kan je via onze online betaalmethodes afrekenen.

Activatie

Na je bestelling worden de diensten geactiveerd.

Beginnen

Je kunt de diensten na activatie beheren in Mijn DCG.