Wat heeft Johan Cruijff met ondernemen te maken? Nou, waarschijnlijk ga je dat “zien als je het door hebt”, om maar met de woorden van de legendarische ‘veertien’ te spreken. Dat is namelijk meer dan je denkt. Volgens Cruijff bood sport (dus ook voetbal) een directe weerspiegeling van de samenleving. Waarom zou de ondernemerswereld daar niet bijhoren? Zoals wijlen Hans de Boer, voormalig topman van werkgeversorganisatie VNO-NCW zei tegen de Ondernemer: “Cruijff betekende veel voor het imago van Nederland, daar hebben we allemaal van geprofiteerd.” Daarom, ter ere van ‘het orakel’, brengen wij je in twee delen veertien Cruijff-lessen voor de ondernemer. Bij deze: deel twee.
8. “Als je rechtsbenig bent, dan is je linkerbeen het belangrijkst.”
Cruijff kon zichzelf op het eerste gezicht vaak heerlijk tegenspreken. Zijn rechterbeen was, met al het balgevoel dat het bezat, nog net geen levend museumstuk. Toch maakte een simpele anekdote duidelijk dat juist zijn linkerbeen alle aandacht verdiende. “Ik probeerde te leren surfen. Elke keer stapte ik met mijn goede rechterbeen op die plank. Elke keer viel ik ervanaf. Pas toen ik met links opstapte bleef ik staan. Link is namelijk mijn standbeen.” Wat moet je daarmee als ondernemer? Wees niet te gefixeerd op wat jouw grootste kwaliteiten zijn, maar creëer liever een basis vanwaar je die talenten optimaal kunt gebruiken.
9. “Vaak moet er wat gebeuren, voordat er wat gebeurt.”
Deze uitspraak is, zoals wel vaker, dubbelzinnig te interpreteren. De ene wijst naar jou de ander wijst je vooruit. We wachten nog te vaak op ‘het juiste moment’. Zoals succesvol auteur Aryn Kyle ooit zei: ‘Het perfecte moment bestaat niet, neem het moment en maak het perfect.’ Blijf niet te veel theoretiseren, maar ga aan de slag! Daar komt meteen de andere kant van Cruijff’s uitspraak. Wil je dat er iets gebeurt, laat dan iets gebeuren. Of, zoals de Veertien ook zei: “Je moet schieten, anders ken je niet scoren.”
10. “Als mijn aanvaller één tegen één staat, zeg ik: ‘laat hem het zelf lekker uitzoeken.’”
Het Orakel was niet altijd een fan van mensen te hulp schieten. Hij vertrouwde zijn aanvallers om te doen waar ze goed in zijn: tegenstanders omspelen. “Als een ander dan in de buurt gaat lopen, is de kans groter dat hij in de weg loopt.” De keuze van een aanvaller had vrijheid nodig. Geef jij jouw werknemers de vrijheid om hun kwaliteiten te benutten? De valkuil is hier om te denken in functies en taakomschrijvingen, waar een individu misschien veel groter kan groeien dan het hokje waar hij of zij wordt ingeplaatst.
11. “Je kunt alleen beter zijn dan je tegenstander als je harder werkt.”
Zo begaafd als Cruijff was, hij was evengoed de hardste werker op het veld. Hard werken verslaat talent, als talent niet hard werkt. Bejubel mensen niet al te gauw om dingen die ze zonder inzet goed deden, maar inspireer ze liever om alles uit zichzelf te halen. Een goede prestatie is altijd relatief. Stel: de ene persoon haalt een acht en heeft daar alles voor gedaan en gelaten. De persoon naast hem haalt een acht en een half, maar je weet dat er met iets meer inzet een tien inzat. Met welke prestatie ben je dan blijer?
12. “Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.”
Wat moet het geruststellend zijn om het aangeboren inzicht van JC te hebben. Hij zag zijn eigen fout al voordat het gebeurde, om het tijdig te corrigeren. Van die almachtige alwetendheid kun je niks leren, toch? Wij denken van wel. Cruijff hield vooral overal rekening mee. Hij handelde na razendsnel te analyseren en oordelen. De keuze die je maakt is niet perfect, maar in dat specifieke scenario de beste mogelijkheid. Daarnaast zit er (natuurlijk) ook weer een filosofische paradox in. Bestaan fouten eigenlijk wel? Of is een fout een keuze die niet het verwachte resultaat opleverde? Dan was het nuttige kennis. Goed of fout is vaak het oordeel dat we er zelf aanhangen. Overtuigen kon je Cruijff trouwens niet: “Ik ben overal tegen, tot ik een besluit neem. Dan ben ik ervoor.”
13. “Elk nadeel heb z’n voordeel.”
Alleen zijn Amsterdamse accent maakte deze uitspraak al legendarisch. Tegelijkertijd kun je Cruijff’s quote in ieder lesboek voor beginnend filosofen plaatsen. Cruijff leerde ons niet alleen dat tegenslagen nu eenmaal gebeuren, dat je die moet accepteren en er lessen uit moet halen. Hij wist ook dat je kracht kunt halen uit zwakte. Misschien ben je (nu nog) de slechtste partij van allemaal. Het voordeel is dat je dan vaak wordt onderschat. En voordat ze doorhebben dat je grootse stappen maakt, is het al te laat.
14. “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.”
Sommigen praten veel, maar zeggen weinig. Anderen kijken wel, maar zien het niet. Observeren, interpreteren en ernaar handelen is niet alleen van toepassing als een kenner een voetbalwedstrijd ziet en praat over overlappen, driehoekjes en buitenkanten dekken. Bij DCG zien we dat veel mensen een veilige hosting en cloudopslag overbodig lijkt: “Waarom moet dat nóg beter.” Tot we het ze laten zien. Wil jij doorkrijgen wat je al die tijd gemist hebt? Neem eens contact op en maak jouw website Cruijffiaans: “In zekere zin onsterfelijk.”