14 keer 14: ondernemerslessen van Johan Cruijff, deel 1

Lees meer

Wat heeft Johan Cruijff met ondernemen te maken? Nou, waarschijnlijk ga je dat “zien als je het door hebt”, om maar met de woorden van de legendarische ‘veertien’ te spreken. Het is namelijk meer dan je denkt. Volgens Cruijff bood sport (dus ook voetbal) een directe weerspiegeling van de samenleving. Waarom zou de ondernemerswereld daar niet bijhoren? Zoals wijlen Hans de Boer, voormalig topman van werkgeversorganisatie VNO-NCW zei tegen de Ondernemer: “Cruijff betekende veel voor het imago van Nederland, daar hebben we allemaal van geprofiteerd.” Daarom, ter ere van ‘het orakel’, brengen wij je in twee delen veertien Cruijff-lessen voor de ondernemer. Bij deze: deel één.

1: “De beste leermeester is de straat.” 

Cruijff was geen fan van de moderne KNVB-trainer, terwijl dat met de huidige theoretische middelen de best opgeleide trainers zijn. Hoe dat kwam? Je leert pas echt door te doen. Door de straat op te gaan en met de grote jongens te spelen: “Als iemand beter en sterker dan ik was, moest ik zorgen dat hij niet in mijn buurt kwam”, zei de dribbelaar. Het moraal van dit verhaal: ervaring leert meer dan oneindig theoretiseren. Gooi iemand voor de leeuwen en laat diegene fouten maken. Want ja, je moet schieten, “anders ken je niet scoren.” 

2: “Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.”

Ook een ondernemer kent het gelijkspel. De zakelijke term is quitte spelen, maar deze boodschap kent natuurlijk een diepere betekenis. Soms is je beoogde doel (winnen) niet meer haalbaar. Dat betekent echter niet dat je je werkzaamheden moet laten vieren. Je hebt altijd de keuze tussen je verlies nemen, of het verlies zo ver mogelijk beperken (en gelijk te spelen).

3: “Voetbal is simpel, maar het moeilijkste is simpel voetballen.”

Je werkt je een ongeluk, bent altijd druk. In een kapitalistische maatschappij vaak een teken dat je goed bezig bent, maar is dat wel echt zo? Kijk eens kritisch naar je manier van doen en hoe efficiënt dat is. Ook al ren je honderd keer het veld (of kantoor) rond, wat is dat waard als je met de helft van je inzet evenveel rendement kan behalen? Wat is het ‘simpel voetballen’ van jouw werk? Analyseer, ook bij een goed resultaat, altijd wat je mogelijkheden waren en probeer de beste keuzes te maken in de toekomst. Maak het jezelf daarbij vooral niet moeilijker dan nodig is.

4: “Wat heb je liever, een goed elftal of elf goede ééntallen?”

Wanneer je een team samenstelt, kies dan nooit voor iedere positie de beste presteerder, adviseerde Cruijff. Denk eraan: een team bestaat uit mensen, die met elkaar overweg moeten kunnen. De beste persoon voor een bepaalde positie staat dus altijd in direct verband met wie daaromheen staan en hoe goed zij samenwerken. Anderzijds heb je wel enkele absolute toppers nodig, die veeleisende en eerlijke leiders zijn. “Ook al zijn ze lastig. Dat was ik ook”, wist JC.

5. “Wat kreeg Aad de Mos? Doe mij het dubbele, want ik ben Johan Cruijff.”

De oud-voetballer begon pas net met zijn trainersloopbaan, maar eiste direct zijn waarde in geld uitgekeerd. Cruijff merkte dat, als je iets heel graag doet, mensen denken dat je genoegen neemt met minder. Ken je waarde als ondernemer en vakman of -vrouw. Hoe veel plezier je er ook uit haalt, laat niemand daar misbruik van maken door jou minder te geven dan je verdient. Zeker als jij je al dikwijls hebt bewezen in jouw vakgebied.

6. “Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie, dan met die van een ander.”

We leven in een tijd waar alles al een keer (goed) gedaan is. Het is dan ook verleidelijk om te doen wat anderen doen. Maar, jij bent ondernemer. Jij hebt een visie. Leef en werk dan ook volgens jouw ideeën “en sterf daarmee”, raadde de voormalig toptrainer aan. Want als het misgaat en je bent niet bij jezelf gebleven, wat is er dan nog van je over om op voort te bouwen? 

7. “Ik hou van werken, zolang het werk is waar ik van hou.” 

Iedere ondernemer kan zich hierin vinden: doe wat je leuk vindt. Bij topsporter en -trainer Cruijff ging alles over het beste uit zichzelf en anderen halen. Zo creëer je het beste team. Met onze hosting en cloudopslag is DCG Cloud dé topverdediger voor jouw creatieve middenvelders en aanvallers. Wij doen waar nodig het vuile werk, zodat de rest van het team zich kan richten op hun eigen belangrijke taken. Neem eens contact op en laat DCG zijn plek verdienen in jouw basisopstelling.

Mis onze nieuwsbrief niet!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

🤞 Mis onze tips niet!

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacybeleid

14 keer 14: ondernemerslessen van Johan Cruijff, deel 1

Onze missie is om iedereen de juiste diensten aan te kunnen bieden voor de beste prijs.

Wij bieden altijd de beste ondersteuning en doen dat elke dag. Dat is precies de reden om te kiezen voor DCG.

Hoe het werkt bij DCG

Bestellen

Je kunt de diensten eenvoudig via onze website bestellen.

Afrekenen

Na je bestelling kan je via onze online betaalmethodes afrekenen.

Activatie

Na je bestelling worden de diensten geactiveerd.

Beginnen

Je kunt de diensten na activatie beheren in Mijn DCG.